ODI (Oracle Data Integrator) 12c üzerinde geliştirme yapmamız için gerekli olan work ve master repositorylerinin kurulumunu anlatacağım. Repositoryleri kurmak için iki yöntem vardır. Birincisi ODI Studio üzerinden, ikincisi Oracle Repository Creation Utility (RCU) üzerinden. Ben ikinci yöntemi anlatacağım.
Öngereksinimler (prerequirements): Java JDK, ODI 12c, RDBMS (Bu anlatımda Oracle Database 12c kullanıldı).
Kuruluma başlamadan önce ortam değişkenleri (environment variables) kısmında, JAVA_HOME ve path ayarlarını yapacağız. Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp, Bilgisayar(Computer) üzerinde, sağ tıklayıp Properties(Özellikler) seçiniz.
Sol kısımdan Gelişmiş Sistem Ayarları (Advanced system settings) seçiniz.
Ortam Değişkenleri… (Environment Variables…) seçiniz
Kullanıcı değişkenleri kısmındaki Yeni…(New…) butonuna tıklayınız.
Açılan pencerede
- Değişken adı (Variable name): JAVA HOME
- Değişken Değeri (Variable value): Java jdk’ının kurulu olduğu klasör seçilir. Bende “C:\Progra~1\Java\jdk1.7.0_51” altında olduğundan, bu şekilde kaydettim.
NOT: Ben Java JDK’yı 64-bit sisteme kurduğum için ‘Program Files’ yerine Progra~1 yazıyorum. Sizde bunu dikkate alarak yapın aksi halde garip hatalar alırsınız örneğin: Make sure you typed the name correctly, and then try again.
Sistem değişkenleri (System variables) altında yer alan Path değeri seçilir. Düzenle (Edit) butonuna tıklanır.
Değişken adı (Variable name) kısmına dokunmuyoruz. Yani “Path” olarak kalacak. Değişken değeri (Variable value) kısmını silmeden sonuna ; işaretini koyup, java jdksının path(yolu) girlilir sonuna \bin\ eklenir. (yani üstte eklediğimiz JAVA_HOME değerinin sonuna \bin\ ekliyeceğiz. Benim makinamdaki değer şu şekilde …..;C:\Progra~1\Java\jdk1.7.0_51\bin\
ODI 12c kurulduğu zaman (enterprise şekilde) rcu beraberinde gelmektedir. RCU yu başlatmak için rcu.bat dosyası çalıştırılır. Ben windows işletim sistemine kurulum yaptığım için rcu.bat dosyası C:\Oracle\Middleware\Oracle_Home\oracle_common\bin\rcu.bat
altında yer almakta. Komut satırını (command prompt) çalıştırıp ilgili rcu.bat dosyasını aşağıdaki gibi çalıştırınız.
Giriş Ekranı karşımıza gelecek.
Yeni repositoryleri oluşturmak için Create Repository’i seçiyorum. System Load and Product Load: veritabanına admin yetkisi ile bağlanabildiğim için bunu seçtim. Master ve Work repositoryleri direk kurulacak. Veritabanı üzerinde admin yetkim olmasaydı, prepare scripts for System Load’ı seçecektim. Oluşan script’i database admine verecektim, o çalıştıracaktı.
Database Type: Master ve Work repository’leri tutacağımız veritabanını seçiyoruz. Benim halihazırda elimde Oracle Database 12c olduğu için, Veritabanı(database) olarak Oracle Database’i seçtim.
Host Name: Veritabanınızın olduğu ip veya makina adını girin, aynı makinada ise kurulum, localhost yazabilirsiniz. Port: Default oracle database portu 1521’dir. Service Name: Veritabanının unique adıdır. Username: sysdba yetkisine sahip bir kullanıcı olan “sys” kullanıcısını girdim.
Ben “Repository Creation Utility” (Database Connection Details – Step 2 of 7) aşamasında şöyle bir uyarı aldım: The database you are connecting is with non-AL32UTF8 character set. Oracle strongly recommends using AL32UTF8 as the database character set. Yani diyor ki: Bağlanmak istediğiniz veritabanında AL32UTF8 character set yok. Oracle AL32UTF8 kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyor. Türkçe karakterlerin de bulunacağı bir database kurmak için 3 seçenek mevcut bunlar:
- Turkish WE8ISO8859P9 :genelde bu tercih edilir. Turkish TR8MSWIN1254 üzerine bir kaç karakter ilave yapılmıştır.
- Turkish TR8MSWIN1254. Genelde tercih edilmez.. Bunun yerine Turkish WE8ISO8859P9 tercih edilir.
- Unicode Standard UTF-8 AL32UTF8 vardır. Bu ise tüm dilleri destekler. Ama her zaman ISO lar UTF lerden birazcık daha hızlıdır.
Oracle Database’imin character set’i Turkish WE8ISO8859P9 olduğu için uyarı aldım. ( Ignore diyip kuruluma devam edeceğim.
Kurulum için gerekli ön gereksinimler kontrol edilecek. Initializing repository configuration metadata, Obtain properties of the specified database, Check requirement for specified database. Hata vermesse kuruluma devam edecek.
Create new prefix: Schema’ların başına DEV ibaresi eklensin istiyorum. Oracle Data Integrator altındaki Master and Work Repository’nin seçili olduğundan emin olun.
Matadata Services, Audit Services, Audit Services Append, Audit Services Viever, Oracle Platform Security Services, Master and Work Repository, Service Table adımlarını tek tek kontrol edip hata bulamassa kurulum devam edecektir.
Tüm schemalar için bir şifre belirleyeceğiz. ( DEV_MDS, DEV_ODI_REPO, DEV_IAU, DEV_IAU_APPEND, DEV_IAU_VIEWER, DEV_STB, DEV_OPSS)
Supervisor Password: ODI Studio çalışırken lazım olacak supervisor şifresidir. Ben şifreyi supervisor yaptım Work Repository Type: (D) Development (Default) or Execution (E) : Geliştirme yapacağımız için D diyorum. Execution deseydik, code development’a izin vermeyecekti. Çünkü Execution, production ortamıdır. Work Repository Name (WORKREP) : workrep01 Work Repository Password: workrep
Default Tablespace ve Temp Tablespace’lerin hangi tablespacelerde tutulacağı bu adımda “Map Tablespaces – Step 6 of 8” yer almaktadır. Manage Tablespace’den değiştirilebilir. Ama mevcut ayarlar zaten olması gerektiği şekildedir.
İlgili tablespacelerin oluşturulacağına dair gelen uyarıya OK diyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.
Validating and Creating Tablespaces, kısmında tablespaceler otomatik oluşturulur.
Oracle ürünlerinde kurulumun sonunda karşımıza Özet tablo çıkar. Bu onlardan biri:
Master ve Work repositorylerini başarıyla oluşturduk ve sırada ODI’ı çalıştırmak var. Windows altında default(varsayılan) ODI kurulumunda odi dizini budur:
C:\Oracle\Middleware\Oracle_Home\odi\studio
işletim sisteminiz 32 bit ise: odi.exe
işletim sisteminiz 64 bit ise: odi64.exe
yi çalıştırınız
Odi ilk açılışta Java Jdk’nın path’ini sorar. Browse… ‘dan kendi makinanızdaki Java Jdk Pathini (yolunu) gösteriniz.
Confirm Import Preferences kısmında daha önceki ODI ayarlarımız listelenir. Ben ilk kez kurduğum için karşıma bir şey çıkmadı. Mecburen “No” dedim.
Oracle Data Integrator Studio 12c alttaki ekranda göründüğü gibi açılacaktır.
İlgili repository’lere bağlanmak için sol üstte yer alan “Connect To Repository…” e tıklayınız.
Açılacak olan Oracle Data Integrator Login ekranında yer alan yeşil + düğmesine tıklayın.
Oracle Data Integrator Connection
- Login Name : Bağlantıya vereceğimiz isimdir. Login kısmında karşımıza çıkacak.
- User: SUPERVISOR (kurulum sırasında belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre kullanılacak)
- Password :supervisor
Database Connection (Master Repository)
- User: DEV_ODI_REPO (Kurulumun Schema Password aşamasında verdiğimiz şifre)
- Password: supervisor
- Driver List: Oracle JDBC Driver (Oracle kurduğum için, sizin farklı olabilir)
- Driver Name: oracle.jdbc.OracleDriver
- Url: jdbc:oracle:thin:@192.168.40.130:1521:ORACLEDB12C (jdbc:oracle:thin@db_ip:db_port:db_sid)
Work Repository
- Master Repository
- Work Repository
Yukarıdaki şifreleri, makinada şifreli bir şekilde tutmak için Store passwords in secure wallet kısmında tutarız. Bir şifre belirleriz. Connect To Repository seçildiğinde bu şifre istenecek. 180 gün sonra şifre geçerliliğini kaybedecek.
Login Name : DEV_ODI_REPO_CONNECTION
User: SUPERVISOR
Password: supervisor
Repository e bağlandıktan sonra. Ekran alttaki gibi olacaktır. Artık projemizi import edip, odi üzerinde çalışabiliriz.
Pingback: ODI 12C DEMO TEST ORTAMININ KURULMASI – İLTERİŞ MUTLU