ORACLE LINUX 7 KURULUM (INSTALLATION) RESİMLİ

Internette çok fazla türkçe kaynak olmaması sebebi ile Oracle Linux kurulumunu elimden geldiğinde screenshot (ekran görüntüsü) ekleyerek anlatmaya çalıştım. Kurulumu Vmware Workstation 10.0.3 üzerinde yapacağım. Kurulum yaparken konfigürasyonumu (configuration), kurulum bittikten sonra Oracle Database kuracağım şekilde yapacağım. (Onun nasıl kurulduğunu da başka bir başlıkta anlatacağım.). Oracle Linux’un son versiyonunu buraya tıklayarak adresten indirebilirsiniz. Ben alttaki resimden en son versiyonu olan “Oracle Linux 7 Media Pack for x86 64 bit” seçtim. Siz de kendi kurulumunuzda en son versiyon neyse onu indirebilirsiniz.

Biraz uzun bir anlatım oldu ama herhangi bir sıkıntı yaşamamanız için tüm ekran çıktılarını eklemek istedim. Herkese kolay gelsin.

Download edilecek versiyon seçimi
1 – Download edilecek versiyon seçimi

Ben kurulumu 64 bit yapacağım için “Oracle Linux Release 7 for x86_64 (64 Bit) seçtim (Part Number : V46135-01)

64 bit iso dosyasının indirilmesi
2 – 64 bit iso dosyasının indirilmesi

Dosya indikten sonra VMware Workstation’ı açınız. “File” -> “New Virtual Machine…”

"File

“Welcome to the New Virtual Machine Wizard” ekranı gelecektir. “Custom (advanced)” seçilir.

"Welcome

“Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility” ekranı gelir. Daha eski VMWare Workstationlarda çalışacaksanız, Hardware compatibility’i daha eski bir versiyon seçebilirsiniz. Ben farklı bir makinaya virtual makinemi taşımayacağım için, en yeni yani mevcut versiyonu seçtim.

5 - Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility
5 – Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility

İnternetten indirdiğimiz oracle linux işletim sisteminin iso uzantılı dosyasının yolunu burada vereceğiz.

6 – Gues Operating System Installation
6 – Gues Operating System Installation

“Name the Virtual Machine” ekranında “Virtual machine name:” kısmına sanal makinamıza vereceğimiz mantıklı bir isim gireriz. “Location” kısmına ise sanal makinamızın ayarlarının bulunacağı path’i gireriz. Ben tüm sanal makinalarımı farklı bir driver’da topladım, her sanal makina için ise yeni bir klasör ismi verdim.

Name the Virtual Machine
8 – Name the Virtual Machine

Process Configuration” kısmında ise sanal makinemizin kullanacağı cpu/core sayısını gireceğiz. Benim makinemde 1 adet 8 çekirdekli cpu olduğu için, “number of cores per processor” kısmına 8 dedim. Daha az da verebilirdim fakat performans için tamamını girdim.

Processors Configuration
9 – Processors Configuration

“Memory for the Virtual Machine” kısmında sanal makinemize tahsis edeceğimiz ram miktarını belirliyoruz. Bu vm (sanal makina) üzerine oracle database kuracaksanız, bu değer minimum 1 gb olmalı. Not: Makinamdaki 4 core’u sanal makineye ayırdım çünkü, sanal makine ihtiyacı kadarını kullanacak. Yani sanal makinem idle(boşta) ise host(ana) makina cpu’su da boşta olacaktır. Fakat ram’de durum farklı, bu alan direk allocate(tahsis) ediliyor (bu ayarı değiştirebilirsiniz Edit -> Preferences -> Memory altından). Örneğin: 4 gb ram seçtik diyelim. Vm açılıdğı anda 1 gb bile kullanıyor olsa sizin fiziksel raminizdeki 4 gb direk kullanımda gözükür. Bu sebeple ram konusunda abartmamanızı öneririm, sonuçta production ortamında kullanılacak bir makina kurmuyoruz. :)

Memory for the Virtual Machine
10 – Memory for the Virtual Machine

“Network Type” ekranından ağ bağlantı ayarlarını yapacağız. Ben ana(host) makinenin vereceği bir IP adresi alması için “Use network address translation (NAT)” seçtim. Makinaya sabit bir IP de verilebilir. Fakat ben bu kurulumda basitlik adına, otomatik IP alacağım yapılandırmayı seçtim.

Network Type
11 – Network Type

“SCSI Controller” ekranında “LSI Logic (Recommended)” olarak seçip “Next” diyoruz

Select I/O Controller Types
12 – Select I/O Controller Types

“Select a Disk Type” ekranında “Virtual Disk type”ı “SCSI (Recomended) olarak seçiyorum.

Select a Disk Type
13 – Select a Disk Type

“Select a Disk” ekranında Disk’imizi “Create a new virtual disk” olarak belirliyoruz.

Create a new virtual disk
14 – Create a new virtual disk

Specify Disk Capacity” ekranında “Maximum disk size (GB)”‘ı 50.0 GB olarak belirliyorum.

Not: 100 GB da desem, sanal makine yalnızca ihtiyaç kadar disk alanını kullanacak. Yani mevcut normalde, ihtiyaç kadar fiziksel alan kullanacak, ihtiyaç olunca expand(genişleme) işlemi yapılacak. Tabi ki performansı olumsuz etkiler bu işlem. Benim disk alanıyla ilgili sıkıntım yok diyorsanız, performans açısından “Allocate all disk space now” ı, işaretliyebilirsiniz. Bu seçildiğinde, “Maximum disk size (GB)” da belirleyeceğiniz değer disk fiziksel disk alanından alınacaktır. Max disk size’ı 50 gb seçip, 5 gb bile kullansanız fiziksel(host/ana) makina üzerinde 50 gb yer kaplar…

Specify Disk Capacity
15 – Specify Disk Capacity

“Specify Disk File” ekranında sanal makinemizin diskinin nerede hangi isimle tutulacağı belirlenir. Ben vmdk uzantılı sanal diskimi, sanal makinam ile aynı klasör altında muhafaza edeceğim.

Specify Disk File
16 – Specify Disk File

“Ready to Create Virtual Machine” ekranında mevcut ayarlar listelenmektedir. Aklınıza yatmayan bir şey varsa, geri(back) gidip ayarları düzeltebilirsiniz.

Ready to Create Virtual Machine
17 – Ready to Create Virtual Machine

VmWare Workstation üzerindeki temel ayarları yaptığımıza göre sanal makinamızı ISO’dan başlatabiliriz. “Power on this virtual machne” tıklanır.

VMware Workstation - Sanal Makina
18 – VMware Workstation – Sanal Makina Kurulum Öncesi

Oracle Linux 7.0 ekranı karşımıza gelecektir. “Install Oracle Linux 7.0” seçilerek kurulum başlatılır.

Install Oracle Linux 7.0
19 – Install Oracle Linux 7.0

Oracle Linux 7.0 Installation ekranında karşımıza kurulum boyunca hangi dil kullanılacağını sorar. Ben bir değişiklik yapmadım ve “Continue” butonona tıkladım.

Welcome To Oracle Linux 7.0.
20 – Welcome To Oracle Linux 7.0.

Installation Summary kısmında; Localization, Software, System isminde yapılandırma (configuration) ayarlarının yapıldığı ekran karşımıza çıkacaktır. Öncelikle Localization altında yer alan Date & Time kısmına tıklanır.

Installation Summary - Localization - Date & Time
Installation Summary – Localization – Date & Time

Dünya haritasından veya kutulardan Bölge (Region) için Europe (Avrupa), şehir (city) için İstanbul seçilir.

Date & Time
Date & Time

Localization altındaki Keyboard’da tıklanır, Türkçe klavye yüklenir.

Installation Summary - Localization - Keyboard
Installation Summary – Localization – Keyboard

Türkçe klavye yüklendikten sonra sağ üstte yer alan us kısıına bir kez tıklarsanız sizin klavyeniz aktif olur. Software altındaki Software Selection kısmı seçilir.

Installation Summary - Software - Software Selection
Installation Summary – Software – Software Selection

Base Environment altında “Server with GUI” seçilir. Eğer buradaki default (varsayılan) olarak gelen “Minimal Install” seçerseniz, görsel arayüz yüklenmez, bu sebeple terminal’den çalışmak zorunda kalırsnız. Ben üzerine Oracle Database’i yükliyeceğim için, Server with GUI ‘yi seçtim. “Add-Ons for Selected Environment” kısmından

  • Compatibility Libraries
  • Java Platform
  • KDE

seçilir.

Software Selection - Server with GUI
Software Selection – Server with GUI

Java Platform, KDE, Compatibility Libraries seçilir.

Software Selection - Server with GUI
Software Selection – Server with GUI

System altındaki Installation Destination seçilir. Amaç diskin ne şekilde ve boyutta partition’lara ayrılacağını belirlemektir.

Installation Summary - System - Installation Destination
Installation Summary – System – Installation Destination

Eğer bu kurulum bittikten sonra Oracle Database kurmak gibi bir niyetiniz yoksa, “Partitioning” kısmında yer alan “Automatically .Configure Partitioning” seçilebilir. Ama ben bu kurulumdan sonra Oracle Database kurmak istediğim için partitionları ayarlamam gerekir.  Other Storage Option altında yer alan  “Partitioning” kısmında I” will configure partitioning” seçilir.

Installation Destination
Installation Destination

“New mount points will use the following partitioning scheme” kısmında Standard Partition seçilir ve altta yer alan “+” butonuna tıklanır.

Manual Partitioning
Manual Partitioning

Her bir partition tek tek oluşturulur. Öncelikle İşletim sisteminin başlatılması için gerekli olan dosyaların tutulacağı, “/boot” partitionı belirlenir. 500mb bu partition için uygun bir değerdir. Mount Point: /boot Desired Capacity : 500mb “Add mount point” tıklanır.

Add A New Mount Point - boot
Add A New Mount Point – boot

İşletim sisteminin fiziksel RAM’i yetmediğinde, kullanacağı sanal ram alanı “swap” tır. Fiziksel ram 2gb olduğundan, bu alan için 3gb uygun bir değerdir. Mount Point: /swap Desired Capacity : 3gb “Add mount point” tıklanır.

Add A New Mount Point - swap
Add A New Mount Point – swap

Geçici dosyaların (temporary files) tutulacağı alan belirlenir. Oracle Database kurulum aşamasında bu alan kullanılmaktadır. Mount Point: /tmp Desired Capacity : 2gb

Add A New Mount Point - tmp
Add A New Mount Point – tmp

İşletim sistemi, kişisel dosyalar, uygulamalar, system dosyaları v.s. bulunduğu partition tanımlanır. Mount Point:/ Desired Capacity :     (bu alan boş bırakılırsa, geriye kalan tüm alan, bu kısma tahsis edilir, bu sebeple boş bırakabilirsiniz)

Add A New Mount Point - /
Add A New Mount Point – /

swap dışındakiler için file system’ı xfs olarak değiştirilir (swap hariç). ext3 vs ext4 vs xfs için bu makaleyi inceliyebilirsiniz. 

Manual Partitioning - Genel Bakış
Manual Partitioning – Genel Bakış

Summary of Changes ekranında yapılacak işe ait özet yer almaktadır. Bu ekran sayesinde yapılandırma ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Summary Of Changes
Summary Of Changes

Network/İnternet bağlantısını aktif hale getirmek için ve Sabit IP ayarlamak için Installation Summary ekranında yer alan Network & Hostname kısmına tıklanır.

System - Network & Hostname
System – Network & Hostname

Varsayılan (default) olarak Ethernet disable olarak gelmektedir. Sağ tarafta bulunan butona tıklanır ve “ON” konumuna getirilir.

Network & Hostname
Network & Hostname

Sanal Makinamız böylece, IP alır.

Sol altta yer alan hostname kısmına, makina adı girilir ( network üzerinde görünen isim).

Network & Hostname - Ethernet ON
Network & Hostname – Ethernet ON

Sanal makinamızın sürkeli IP değiştirmesi için, sabit IP belirlememiz gerekmektedir. Configure… Butonuna tıklanır,

Connection name: System eth01

Method: Manual

Address

Address: 192.168.40.128   (Önceki ekranda yer alan IP Address değeri)

Netmask: 255.255.255.0    (Önceki ekranda yer alan subnet mask’dır.)

Gateway: 192.168.40.2 (Önceki ekranda yer alan Default Route)

DNS servers: 192.168.40.2 (önceki ekranda yer alan DNS)

Search domains: DNS değerinin aynısı.

“Require IPv4 addressing for this connection to complete” seçilir.

Network & Hostname - Configure - Static IP Sabit IP
Network & Hostname – Configure – Static IP Sabit IP

Installation Summary ekranında gerekli ayarlar yapıldıktan sonra, Begin Installation seçilir.

Begin Installation
Begin Installation

Kurulum başladıktan sonra, dosyalar kopyalanıyorken, paralelde kullanıcı oluşturma ve root şifresi belirleme işlemlerini yapabiliriz. Keşke diğer işletim sistemlerinde de olsa dediğim bir özellik bu.

Installation Configuration
Installation Configuration

User Settings altından User Creation seçilirse, aşağıdaki ekran gelir.

Full name: ad soyadımı girdim

username: kullanıcı adı

parola belirlenir ve böylece yeni kullanıcı oluşmuş olur.

Create User
Create User

Root şifresini belirlemek için User Settings altından Root Password seçilir.

Root Password
Root Password

Kurulumun tamamlanması beklenir, bitince makinanın yeniden başlatılması gerekmektedir. Bu sebeple “reboot” butonuna tıklanır.

installation Complete Reboot
installation Complete Reboot

Inıtial Setup ekranı gelmekte, bu ekranı geçebilmek için License Information’kısmına tıklayıp , lisansı kabul etmemiz gerekiyor.

Inıtial Setup - Localization - License Information
Inıtial Setup – Localization – License Information

Oracle Linux License Agreement ( Lisans Anlaşması) nı kabul etmek için sol altta yer  alan “I accept the license agreement” seçilir.

Oracle Linux License Agreement
Oracle Linux License Agreement

Lisanas anlaşması kabul edildikten sonra sağ altta yer alan Finish Configuration butonu tıklanır.

Localization - Finish Configuration
Localization – Finish Configuration

Kdump, sistemde bir çökme yaşandığında, log (hata kaydı) toplamaya yarayan bir mekanizmadır. Ben enable kdump? seçili olarak kurulumuma devam ettim.

Kdump
Kdump

Set Up Software Updates ekranında, “No, I prefer to register at a later time.” ı seçiyorum. Ama bunu seçiyor olmam, işletim sisteminin güncellenmelerini almayacağım anlamına gelmiyor. Bahsi geçen güncellemeleri kurulumdan sonra yapabilirim.

Set Up Software Updates
Set Up Software Updates

“No, I prefer to register at a later time.” seçtiğim için uyarı ekranı geldi. “No thanks. I’ll contact later.” seçiyorum.

Set Up Software Updates - firstboot
Set Up Software Updates – firstboot

“Finish Updates Setup” kısmını da geçtikten sonra masaüstünün açılacağı ekran gelecektir.

Finish Updates Setup
Finish Updates Setup

Oracle Linux 7.0 login ekranı gelecektir. Yukarıdaki User Creation ekranında girdiğimiz şifreyi buraya yazıp, masaüstüne erişeceğiz.

Oracle Linux 7 Login Oturum Açma
Oracle Linux 7 Login Oturum Açma

Kullanıcıadı şifre girildikten sonra Welcome ekranı gelir (basit bir kaç ayarın yapılacağı). Next e tıklanır.

Welcome
Welcome

Input Sources ekranı, klavye arayüzünü değiştirmemizi sağlar. Ben türkçe karakterleri kullanabilmek için Turkish seçtim.

Input Sources
Input Sources

Online Accounts kısmında, hesabım olmadığı için Next’e tıkladım.

Online Accounts
Online Accounts

Kurulumu başarıyla tamamlamış bulunuyoruz.

Thank You
Thank You

Örnek masaüstü ve terminal ekranı.

Oracle Linux Server
Oracle Linux Server

Kurulumu başarıyla tamamladıysanız, makinanın wmware workstation üzerinden snapshot’ını almanızı öneririm. Snapshot nedir, nasıl alınır buraya tıklayınız. 

Hayatınızı kolaylaştırmak için vmware tools u kurmanızı öneririm. Vmware tools ne işe yarar, vmware tools nasıl kurulur, vmware tools u nasıl kurarım. vmware sürükle bırak için buraya tıklayın

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *