Internette çok fazla türkçe kaynak olmaması sebebi ile Oracle Linux kurulumunu elimden geldiğinde screenshot (ekran görüntüsü) ekleyerek anlatmaya çalıştım. Kurulumu Vmware Workstation 10.0.3 üzerinde yapacağım. Kurulum yaparken konfigürasyonumu (configuration), kurulum bittikten sonra Oracle Database kuracağım şekilde yapacağım. (Onun nasıl kurulduğunu da başka bir başlıkta anlatacağım.). Oracle Linux’un son versiyonunu buraya tıklayarak adresten indirebilirsiniz. Ben alttaki resimden en son versiyonu olan “Oracle Linux 7 Media Pack for x86 64 bit” seçtim. Siz de kendi kurulumunuzda en son versiyon neyse onu indirebilirsiniz.
Biraz uzun bir anlatım oldu ama herhangi bir sıkıntı yaşamamanız için tüm ekran çıktılarını eklemek istedim. Herkese kolay gelsin.
Ben kurulumu 64 bit yapacağım için “Oracle Linux Release 7 for x86_64 (64 Bit) seçtim (Part Number : V46135-01)
Dosya indikten sonra VMware Workstation’ı açınız. “File” -> “New Virtual Machine…”
“Welcome to the New Virtual Machine Wizard” ekranı gelecektir. “Custom (advanced)” seçilir.
“Choose the Virtual Machine Hardware Compatibility” ekranı gelir. Daha eski VMWare Workstationlarda çalışacaksanız, Hardware compatibility’i daha eski bir versiyon seçebilirsiniz. Ben farklı bir makinaya virtual makinemi taşımayacağım için, en yeni yani mevcut versiyonu seçtim.
İnternetten indirdiğimiz oracle linux işletim sisteminin iso uzantılı dosyasının yolunu burada vereceğiz.
“Name the Virtual Machine” ekranında “Virtual machine name:” kısmına sanal makinamıza vereceğimiz mantıklı bir isim gireriz. “Location” kısmına ise sanal makinamızın ayarlarının bulunacağı path’i gireriz. Ben tüm sanal makinalarımı farklı bir driver’da topladım, her sanal makina için ise yeni bir klasör ismi verdim.
Process Configuration” kısmında ise sanal makinemizin kullanacağı cpu/core sayısını gireceğiz. Benim makinemde 1 adet 8 çekirdekli cpu olduğu için, “number of cores per processor” kısmına 8 dedim. Daha az da verebilirdim fakat performans için tamamını girdim.
“Memory for the Virtual Machine” kısmında sanal makinemize tahsis edeceğimiz ram miktarını belirliyoruz. Bu vm (sanal makina) üzerine oracle database kuracaksanız, bu değer minimum 1 gb olmalı. Not: Makinamdaki 4 core’u sanal makineye ayırdım çünkü, sanal makine ihtiyacı kadarını kullanacak. Yani sanal makinem idle(boşta) ise host(ana) makina cpu’su da boşta olacaktır. Fakat ram’de durum farklı, bu alan direk allocate(tahsis) ediliyor (bu ayarı değiştirebilirsiniz Edit -> Preferences -> Memory altından). Örneğin: 4 gb ram seçtik diyelim. Vm açılıdğı anda 1 gb bile kullanıyor olsa sizin fiziksel raminizdeki 4 gb direk kullanımda gözükür. Bu sebeple ram konusunda abartmamanızı öneririm, sonuçta production ortamında kullanılacak bir makina kurmuyoruz.
“Network Type” ekranından ağ bağlantı ayarlarını yapacağız. Ben ana(host) makinenin vereceği bir IP adresi alması için “Use network address translation (NAT)” seçtim. Makinaya sabit bir IP de verilebilir. Fakat ben bu kurulumda basitlik adına, otomatik IP alacağım yapılandırmayı seçtim.
“SCSI Controller” ekranında “LSI Logic (Recommended)” olarak seçip “Next” diyoruz
“Select a Disk Type” ekranında “Virtual Disk type”ı “SCSI (Recomended) olarak seçiyorum.
“Select a Disk” ekranında Disk’imizi “Create a new virtual disk” olarak belirliyoruz.
Specify Disk Capacity” ekranında “Maximum disk size (GB)”‘ı 50.0 GB olarak belirliyorum.
Not: 100 GB da desem, sanal makine yalnızca ihtiyaç kadar disk alanını kullanacak. Yani mevcut normalde, ihtiyaç kadar fiziksel alan kullanacak, ihtiyaç olunca expand(genişleme) işlemi yapılacak. Tabi ki performansı olumsuz etkiler bu işlem. Benim disk alanıyla ilgili sıkıntım yok diyorsanız, performans açısından “Allocate all disk space now” ı, işaretliyebilirsiniz. Bu seçildiğinde, “Maximum disk size (GB)” da belirleyeceğiniz değer disk fiziksel disk alanından alınacaktır. Max disk size’ı 50 gb seçip, 5 gb bile kullansanız fiziksel(host/ana) makina üzerinde 50 gb yer kaplar…
“Specify Disk File” ekranında sanal makinemizin diskinin nerede hangi isimle tutulacağı belirlenir. Ben vmdk uzantılı sanal diskimi, sanal makinam ile aynı klasör altında muhafaza edeceğim.
“Ready to Create Virtual Machine” ekranında mevcut ayarlar listelenmektedir. Aklınıza yatmayan bir şey varsa, geri(back) gidip ayarları düzeltebilirsiniz.
VmWare Workstation üzerindeki temel ayarları yaptığımıza göre sanal makinamızı ISO’dan başlatabiliriz. “Power on this virtual machne” tıklanır.
Oracle Linux 7.0 ekranı karşımıza gelecektir. “Install Oracle Linux 7.0” seçilerek kurulum başlatılır.
Oracle Linux 7.0 Installation ekranında karşımıza kurulum boyunca hangi dil kullanılacağını sorar. Ben bir değişiklik yapmadım ve “Continue” butonona tıkladım.
Installation Summary kısmında; Localization, Software, System isminde yapılandırma (configuration) ayarlarının yapıldığı ekran karşımıza çıkacaktır. Öncelikle Localization altında yer alan Date & Time kısmına tıklanır.
Dünya haritasından veya kutulardan Bölge (Region) için Europe (Avrupa), şehir (city) için İstanbul seçilir.
Localization altındaki Keyboard’da tıklanır, Türkçe klavye yüklenir.
Türkçe klavye yüklendikten sonra sağ üstte yer alan us kısıına bir kez tıklarsanız sizin klavyeniz aktif olur. Software altındaki Software Selection kısmı seçilir.
Base Environment altında “Server with GUI” seçilir. Eğer buradaki default (varsayılan) olarak gelen “Minimal Install” seçerseniz, görsel arayüz yüklenmez, bu sebeple terminal’den çalışmak zorunda kalırsnız. Ben üzerine Oracle Database’i yükliyeceğim için, Server with GUI ‘yi seçtim. “Add-Ons for Selected Environment” kısmından
- Compatibility Libraries
- Java Platform
- KDE
seçilir.
Java Platform, KDE, Compatibility Libraries seçilir.
System altındaki Installation Destination seçilir. Amaç diskin ne şekilde ve boyutta partition’lara ayrılacağını belirlemektir.
Eğer bu kurulum bittikten sonra Oracle Database kurmak gibi bir niyetiniz yoksa, “Partitioning” kısmında yer alan “Automatically .Configure Partitioning” seçilebilir. Ama ben bu kurulumdan sonra Oracle Database kurmak istediğim için partitionları ayarlamam gerekir. Other Storage Option altında yer alan “Partitioning” kısmında I” will configure partitioning” seçilir.
“New mount points will use the following partitioning scheme” kısmında Standard Partition seçilir ve altta yer alan “+” butonuna tıklanır.
Her bir partition tek tek oluşturulur. Öncelikle İşletim sisteminin başlatılması için gerekli olan dosyaların tutulacağı, “/boot” partitionı belirlenir. 500mb bu partition için uygun bir değerdir. Mount Point: /boot Desired Capacity : 500mb “Add mount point” tıklanır.
İşletim sisteminin fiziksel RAM’i yetmediğinde, kullanacağı sanal ram alanı “swap” tır. Fiziksel ram 2gb olduğundan, bu alan için 3gb uygun bir değerdir. Mount Point: /swap Desired Capacity : 3gb “Add mount point” tıklanır.
Geçici dosyaların (temporary files) tutulacağı alan belirlenir. Oracle Database kurulum aşamasında bu alan kullanılmaktadır. Mount Point: /tmp Desired Capacity : 2gb
İşletim sistemi, kişisel dosyalar, uygulamalar, system dosyaları v.s. bulunduğu partition tanımlanır. Mount Point:/ Desired Capacity : (bu alan boş bırakılırsa, geriye kalan tüm alan, bu kısma tahsis edilir, bu sebeple boş bırakabilirsiniz)
swap dışındakiler için file system’ı xfs olarak değiştirilir (swap hariç). ext3 vs ext4 vs xfs için bu makaleyi inceliyebilirsiniz.
Summary of Changes ekranında yapılacak işe ait özet yer almaktadır. Bu ekran sayesinde yapılandırma ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.
Network/İnternet bağlantısını aktif hale getirmek için ve Sabit IP ayarlamak için Installation Summary ekranında yer alan Network & Hostname kısmına tıklanır.
Varsayılan (default) olarak Ethernet disable olarak gelmektedir. Sağ tarafta bulunan butona tıklanır ve “ON” konumuna getirilir.
Sanal Makinamız böylece, IP alır.
Sol altta yer alan hostname kısmına, makina adı girilir ( network üzerinde görünen isim).
Sanal makinamızın sürkeli IP değiştirmesi için, sabit IP belirlememiz gerekmektedir. Configure… Butonuna tıklanır,
Connection name: System eth01
Method: Manual
Address
Address: 192.168.40.128 (Önceki ekranda yer alan IP Address değeri)
Netmask: 255.255.255.0 (Önceki ekranda yer alan subnet mask’dır.)
Gateway: 192.168.40.2 (Önceki ekranda yer alan Default Route)
DNS servers: 192.168.40.2 (önceki ekranda yer alan DNS)
Search domains: DNS değerinin aynısı.
“Require IPv4 addressing for this connection to complete” seçilir.
Installation Summary ekranında gerekli ayarlar yapıldıktan sonra, Begin Installation seçilir.
Kurulum başladıktan sonra, dosyalar kopyalanıyorken, paralelde kullanıcı oluşturma ve root şifresi belirleme işlemlerini yapabiliriz. Keşke diğer işletim sistemlerinde de olsa dediğim bir özellik bu.
User Settings altından User Creation seçilirse, aşağıdaki ekran gelir.
Full name: ad soyadımı girdim
username: kullanıcı adı
parola belirlenir ve böylece yeni kullanıcı oluşmuş olur.
Root şifresini belirlemek için User Settings altından Root Password seçilir.
Kurulumun tamamlanması beklenir, bitince makinanın yeniden başlatılması gerekmektedir. Bu sebeple “reboot” butonuna tıklanır.
Inıtial Setup ekranı gelmekte, bu ekranı geçebilmek için License Information’kısmına tıklayıp , lisansı kabul etmemiz gerekiyor.
Oracle Linux License Agreement ( Lisans Anlaşması) nı kabul etmek için sol altta yer alan “I accept the license agreement” seçilir.
Lisanas anlaşması kabul edildikten sonra sağ altta yer alan Finish Configuration butonu tıklanır.
Kdump, sistemde bir çökme yaşandığında, log (hata kaydı) toplamaya yarayan bir mekanizmadır. Ben enable kdump? seçili olarak kurulumuma devam ettim.
Set Up Software Updates ekranında, “No, I prefer to register at a later time.” ı seçiyorum. Ama bunu seçiyor olmam, işletim sisteminin güncellenmelerini almayacağım anlamına gelmiyor. Bahsi geçen güncellemeleri kurulumdan sonra yapabilirim.
“No, I prefer to register at a later time.” seçtiğim için uyarı ekranı geldi. “No thanks. I’ll contact later.” seçiyorum.
“Finish Updates Setup” kısmını da geçtikten sonra masaüstünün açılacağı ekran gelecektir.
Oracle Linux 7.0 login ekranı gelecektir. Yukarıdaki User Creation ekranında girdiğimiz şifreyi buraya yazıp, masaüstüne erişeceğiz.
Kullanıcıadı şifre girildikten sonra Welcome ekranı gelir (basit bir kaç ayarın yapılacağı). Next e tıklanır.
Input Sources ekranı, klavye arayüzünü değiştirmemizi sağlar. Ben türkçe karakterleri kullanabilmek için Turkish seçtim.
Online Accounts kısmında, hesabım olmadığı için Next’e tıkladım.
Kurulumu başarıyla tamamlamış bulunuyoruz.
Örnek masaüstü ve terminal ekranı.
Kurulumu başarıyla tamamladıysanız, makinanın wmware workstation üzerinden snapshot’ını almanızı öneririm. Snapshot nedir, nasıl alınır buraya tıklayınız.
Hayatınızı kolaylaştırmak için vmware tools u kurmanızı öneririm. Vmware tools ne işe yarar, vmware tools nasıl kurulur, vmware tools u nasıl kurarım. vmware sürükle bırak için buraya tıklayın