VMware Workstation – Snapshot Özelliği

Snapshot Nedir? Ne İşe Yarar ?

WMware Workstation’daki en faydalı özelliklerden birisi de snapshot’dır. Snapshot alındıktan sonra disk üzerinde ne değişikliği yaparsak yapalım, daha sonra snapshot aldığımız andaki işletim sistemini birebir geri getirebiliriz. Bir örnekle açıklamak gerekirse; ben herhangi bir işletim sistemi kurduktan sonra makinayı kapatıp bir snapshot alıyorum. Ardından üzerine geçici veya test amaçlı bir program yüklüyorum. İşim bittikten sonra aldığım snapshot’a geri dönüyorum.

WMware Workstation yukarıda bahsettiğim gibi diskin snapshotını (o andaki halinin tutulması) aldığı gibi çalışan sistemin anlık snapshotını da alabilir. Yani hem diskin hem de ram’in snapshot’ı alınabilir.

Wmware Workstation üzerinde 32 adete kadar snapshot alabilirsiniz. Snapshot’lar ağaç yapısında da olabilir.

Sanal Makinalar clonlanabilir (kopyalanabilir), hatta şu snapshot’a göre clone oluştur denilebilir. Full clone, linked clone özellikleri mevcut, tabi onları da başka bir başlıkta anlatmak icap eder.

Nasıl Snapshot Alırım ? 

Makina kapalıyken (açıkken de alınabilir, alt tarafta onu da göstereceğim), sol tarafta (Library) yer alan sanal makinaların bulunduğu listeden snapshot alınacak makina seçilir, sağ tıklanır “Snapshot” -> “Snapshot Manager” seçilir.

Snapshot Manager Çalıştırma
Snapshot Manager Çalıştırma

Snapshot Manager’ı da görüldüğü üzere henüz hiç snapshot yoktur. Yeni bir snapshot oluşturmak için “Take Snapshot…” butonuna tıklanır.

Snapshot Manager
Snapshot Manager

Açılan “Take Snapshot” penceresinde, snapshot’ımıza kısa bir isim ve “Description” kısmına ise ilgili snapshotla ilgili detay bilgi yazılır.

2. Snapshot Alma
2. Snapshot Alma

Böylece ilk snapshot’ımızı almış olduk.

İlk Snapshot
İlk Snapshot

Makinayı açıp değişiklikler yapıp kapatıp, aynı yöntemle bir snapshot daha aldım. Onun da ekran görüntüsü aşağıdadır.

2. Snapshot
2. Snapshot

Canlı (çalışan) işletim sisteminin çalışan halinin de snapshot’ı alınabilir. Yani hem disk hem de ram’in snapshot’ı alınır. (ramin birebir kopyasını da diskte tutmaktadır, kaplıyacağı disk alanı göz önünde bulundurulmalıdır.)

Canlı snapshot benzer şekilde alınır, sol taraftan (Library) ilgili sanal makina seçilir sağ tıklanır, “Snapshot” -> “Snapshot Manager” seçilir. Veya “Snapshot” -> “Take Snapshot” seçilir. Benzer şekilde snapshot alınır. Örneğin aşağıda alacağım snapshotta masaüstünde açık ve içinde bilgi olan uygulamalarım (terminal ve calculator) var. 

Canlı Snapshot (Disk+Ram) Alma
Canlı Snapshot (Disk+Ram) Alma

Snapshot Manager’ın görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır. Dikkat ettiyseniz, snapshot’ımızın masaüstü görünümünün thumbnail’ı da mevcut.

Canlı Snapshot (Disk+Ram) - Snapshot Manager
Canlı Snapshot (Disk+Ram) – Snapshot Manager

Canlı Snapshot’ı aldıktan sonra üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz hatta makinayı bile kapayabilirsiniz. Canlı snapshot’a dönüldüğünde herşeye eski haliyle erişebiliriz. Snapshottan geri dönmek için: makina üzerinde sağ click “snapshot” ->dönülmek istenen snapsot seçilir.

Canlı Snapshot'a (Disk+Ram) Geri Dönme
Canlı Snapshot’a (Disk+Ram) Geri Dönme

Altta görüldüğü gibi, makina kapalı bile olsa, snapshot anına geri döndü.

Canlı Snapshot (Disk+Ram)
Canlı Snapshot (Disk+Ram)

Makalenin en başında belirttiğim gibi 32 adede kadar snapshot alınabilir ve snapshotlar, ağaç yapısında da alınabilir. Vikipedia’dan edindiğim örnek bir snapshot yapısı altta bulunmaktadır.

Örnek Snapshot Ağaç Yapısı
Örnek Snapshot Ağaç Yapısı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *